• Nyheter 14.10.2014

  cidersalg

  Ved Ciderhuset i Balestrand ser man med glede på at ekspertene åpner for at det skal bli lov for eierne å selge sine egne produktet, og Åge Eitungjerde håper på en snarlig lovendring.

  En ekspertgruppe med Europarett som sitt ekspertisefelt konkluderer med at gårdsutsalg av både mjød, fruktvin og sider med en alkoholprosent på over 4,7 ikke er i strid med EØS. Ciderprodusenten sier at dette er gledelige nyheter, men at det er merkelig at det er først nå men oppdager dette. Han påpåpeker at ordningen allerede fungerer godt i Finland, som jo som kjent er medlem av EU.

  Ekspertgruppen har funnet et smutthull som innebærer at gjærede drikkevarer som for eksempel cider, vin (altså drikkervarer som ikker er laget av druer) og mjød ikke omfattes av EØS-avtalen og kan dermed sannsynligvis selges utenfor vinmonopolet. Man vil ikke ha anledning til å kunne selge eplebrennevin som er over 4,7%.

  Pinlig overfor turister

  Ciderhuset slår fast at lovgivningen slik den er i dag byr på pinlige møter med turister som kommer innom. Å forklare den norske lovgivningen er er ubehagelig og pinlig sier ham, og turister blir både irriterte og oppgitte av reglene. Hvis nordmenn drar på tur til en vingård i utlandet er det en selvfølge at man får kjøpe med seg vin hvis man ønsker det.

  Turister ønsker en helhetlig opplevelse og ikke bare fjord, fjell og fisk – det er naturligvis også et ønske om å få kjøpe med seg lokale varer eller minner fra turene. Det norske omdømmet vil så definitivt få seg et løft, og vi vil da ikke bli oppfattet som så veldig sære, i følge Eitungjerde.

  Også økonomisk ville det blitt et veldig løft for blant annet ciderprodusentene og på Ciderhuset har man besøk av tusenvis av turister årlig, og et grovt anslag ligger på at hver tredje besøkende ville kjøpt med seg varer hvis det hadde vært lovlig. Han forklarer at det å kunne selge egne varer vil gjøre det adskillig mer attraktivt å jobbe i bransjen, men inntil videre får man bare smøre seg med tålmodighet og vente på den politiske debatten som vil komme. Det ser imidlertid ut som at et gårdsutsalg som dette kan få flertall i Stortinget, og det sies at det tidligst vil skje noe i 2016 – men i denne bransjen er man vant til å vente.

  Kilde: Firda.no

  Posted by admin @ 9:16 am